Tips om geldproblemen te voorkomen

Veel Nederlanders kampen met geldproblemen. Dit treft niet alleen mensen met een uitkering, maar ook mensen met een betaalde baan.

Als je schulden hebt, is het mogelijk om hulp te vragen bij instanties die schuldhulpverlening bieden of budgetbeheer. Daarnaast kom je bij problematische schulden in aanmerking voor beschermingsbewind of Wsnp.

Hoewel er verschillende hulpinstanties zijn die je kunnen helpen om schulden op te lossen, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Het voorkomen van geldproblemen heb je grotendeels zelf in de hand.

In deze blog geven wij je tips om geldproblemen te voorkomen.

Vermijd kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling en betalen in termijnen wordt tegenwoordig vaak als optie aangeboden aan klanten door grote bekende (online) winkels. Hoewel dit een verleidelijke optie kan zijn voor iemand met een krap budget, blijkt uit onderzoek dat veel mensen juist door deze betaalwijze te maken krijgen met geldproblemen.

Door te kiezen voor kopen op afbetaling betaal je (ongemerkt) een hoge rente en verhoog je het risico op het ontstaan van schulden. Vermijd dus te allen tijde kopen op afbetaling en wees zeer kritisch op je aankopen.

Zorg voor een overzichtelijke administratie

Een goede en overzichtelijke administratie schept duidelijkheid en helpt je om voorzichtiger met je uitgaven om te gaan.

  • Overzicht creëer je door bijvoorbeeld een huishoudboekje bij te houden of in een Excel sheet al je inkomsten en uitgaven per week te noteren. Maak onderscheid tussen je vaste lasten, noodzakelijke uitgaven en niet-noodzakelijke uitgaven, zoals kosten voor hobby’s en uitgaan.
    Door alles netjes bij te houden, kun je na enkele maanden terugkijken naar je uitgavenpatroon en bepalen waarop je kunt en wilt besparen.
  • Zorg voor automatische incasso van woonlasten
  • Laat je belangrijkste zaken, zoals huur of hypotheek en gas en elektriciteitsrekeningen automatisch afschrijven. Door je woonlasten altijd automatisch te laten betalen, voorkom je grote schulden en het scheelt je administratief werk.

Hulp nodig bij budgetbeheer?

Vul dan onderstaande formulier in of lees meer op budgetbeheer.


Lees meer


Sponsoring Kinderopvang

In 2020 zijn wij begonnen met het sponsoren van de Kinderopvang “En nu jij”. In januari 2020 is deze kinderopvang opgezet en wij zien dat de medewerkers met passie omgaan met kinderen. De opvang is zo ingericht dat kinderen zich kunnen ontwikkelen en bovenal veel plezier hebben. Wij zien in de uitvoering dat ze dit […]

Bereikbaarheid mei en juni 2020

Afgelopen vrijdag hebben wij onze nieuwsbrief verstuurd met o.a. belangrijke punten over onze bereikbaarheid tijdens de komende feestdagen. Hieronder tref je de koppeling naar de nieuwsbrief en een korte samenvatting hiervan: Aankomende feestdagen Tijdens onderstaande feestdagen zijn wij gesloten Dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag) Donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag) Vrijdag 22 mei (dag na Hemelvaartsdag) Maandag 1 […]

Telefonische intakegesprekken

Tijdens deze corona-crisis voeren wij onze intakegesprekken telefonisch. Het is nog te riskant om over te gaan op intakegesprekken op locatie. Wij willen daarmee zowel onze (toekomstige) cliënten als ook onze medewerkers niet bloot stellen aan onnodige risico’s. Wil je wel een afspraak op locatie? Scrol dan even naar beneden (Wel een afspraak op locatie). […]