Tips om geldproblemen te voorkomen

Veel Nederlanders kampen met geldproblemen. Dit treft niet alleen mensen met een uitkering, maar ook mensen met een betaalde baan.

Als je schulden hebt, is het mogelijk om hulp te vragen bij instanties die schuldhulpverlening bieden of budgetbeheer. Daarnaast kom je bij problematische schulden in aanmerking voor beschermingsbewind of Wsnp.

Hoewel er verschillende hulpinstanties zijn die je kunnen helpen om schulden op te lossen, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Het voorkomen van geldproblemen heb je grotendeels zelf in de hand.

In deze blog geven wij je tips om geldproblemen te voorkomen.

Vermijd kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling en betalen in termijnen wordt tegenwoordig vaak als optie aangeboden aan klanten door grote bekende (online) winkels. Hoewel dit een verleidelijke optie kan zijn voor iemand met een krap budget, blijkt uit onderzoek dat veel mensen juist door deze betaalwijze te maken krijgen met geldproblemen.

Door te kiezen voor kopen op afbetaling betaal je (ongemerkt) een hoge rente en verhoog je het risico op het ontstaan van schulden. Vermijd dus te allen tijde kopen op afbetaling en wees zeer kritisch op je aankopen.

Zorg voor een overzichtelijke administratie

Een goede en overzichtelijke administratie schept duidelijkheid en helpt je om voorzichtiger met je uitgaven om te gaan.

  • Overzicht creëer je door bijvoorbeeld een huishoudboekje bij te houden of in een Excel sheet al je inkomsten en uitgaven per week te noteren. Maak onderscheid tussen je vaste lasten, noodzakelijke uitgaven en niet-noodzakelijke uitgaven, zoals kosten voor hobby’s en uitgaan.
    Door alles netjes bij te houden, kun je na enkele maanden terugkijken naar je uitgavenpatroon en bepalen waarop je kunt en wilt besparen.
  • Zorg voor automatische incasso van woonlasten
  • Laat je belangrijkste zaken, zoals huur of hypotheek en gas en elektriciteitsrekeningen automatisch afschrijven. Door je woonlasten altijd automatisch te laten betalen, voorkom je grote schulden en het scheelt je administratief werk.

Hulp nodig bij budgetbeheer?

Vul dan onderstaande formulier in of lees meer op budgetbeheer.


Lees meer


Maatregelen Coronavirus

Maatregelen overheid Sinds 15 maart 2020 heeft de overheid extra maatregelingen aangekondigd. De maatregelen vanuit de overheid zijn: • Bij klachten ( verkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts) blijf binnen; • Blijf waar mogelijk thuis om verdere besmetting te voorkomen; • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Maatregelen Aktiva Wij als […]

Laatste nieuws rondom de feestdagen

Bereikbaarheid Tijdens de volgende dagen zijn wij telefonisch niet bereikbaar: 25 december 2019: Eerste Kerstdag 26 december 2019: Tweede Kerstdag 27 december 2019: Dag na Kerst 1 januari 2020: Nieuwjaarsdag Na de feestdagen zullen wij onze bereikbaarheid voortzetten zoals deze de afgelopen tijd is uitgevoerd. Leefgeldbetalingen Zorg dat je tijdig het verzoek voor extra leefgeld […]

Verhuizing kantoor Hoogeveen

Op 31 oktober 2019 zijn wij verhuist van ons kantoor aan de Pesserstraat 14c in Hoogeveen naar onze nieuwe locatie.  Wilt u ons nieuw adres weten neem dan contact met ons op via 085-7603958 of mail naar info@aktiva.nl.