Klantverhaal

Wat was voor jou de reden om hulp te zoeken?

Ondanks haar borderline problematiek, de uithuisplaatsing van de kinderen, bedreigingen en agressie van haar ex-partner weet ze zich staande te houden. Ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven en heeft ondanks alles haar geluk kunnen vinden. Lees hier haar verhaal.

Het verhaal van Dharma

In de maand november hebben wij een interview gehouden met Dharma. In dit openhartig gesprek vertelde zij ons haar verhaal en hoe zij in deze situatie terecht is gekomen.

Wat was voor jou de reden om hulp te zoeken?

De schulden zijn bij mij opgelopen in de tijd dat ik nog samenwoonde. Ik was zwanger en al het geld besteedde ik voor mijn kinderen. Toen de schulden voor mij teveel werden heb ik besloten om hulp te zoeken. Eerst bij het GKB, maar daar konden ze mij niet helpen omdat de schulden niet ernstig genoeg waren.

Mijn kinderen zijn in pleeggezinnen geplaatst, omdat wij mishandeld werden door mijn (toenmalige) vriend. Ik had mijn dochter huilend in mijn handen omdat ze bang was voor haar papa. Toen heb ik voor mijzelf de beslissing genomen om bij hem weg te gaan. Dit heeft heel veel onrust en ellende veroorzaakt in mijn leven, maar gelukkig kwam er na verloop van tijd eindelijk rust en geluk terug in mijn leven. Ik heb er vrede mee dat mijn kinderen in pleeggezinnen zitten. Ik heb zelf borderline problematiek en gezien mijn situatie kon en kan ik niet goed voor hun zorgen. Eén keer in de maand zie ik mijn kinderen en dat is voor mij erg mooi. Ik zie dat ze gelukkig zijn en zich veilig voelen bij de pleeggezinnen. Iets dat ik niet voor mijn kinderen kon bieden.

In de periode dat dit allemaal speelde (in 2014) heb ik gekozen om onder bewindvoering te gaan bij Aktiva. Ik stond toen onder begeleiding van diverse instanties, waaronder de vrouwenopvang i.v.m. een agressieve (toenmalige) vriend. De organisatie Tactus heeft mij destijds doorverwezen, omdat zij goede ervaringen hebben met Aktiva.

En hoe ging het toen je onder bewind kwam?

De eerste periode maakte ik nog allemaal nieuwe schulden. Mijn gedrag was niet veranderd en ik kon nog steeds kopen op afbetaling. De bewindvoerder heeft mij hierop wel diverse keren aangesproken, maar ik moest zelf mijn gedrag veranderen.

 

Naarmate het contact en vertrouwen in mijn bewindvoerder groeide ben ik steeds meer in gaan zien dat het aangaan van nieuwe betalingsverplichtingen (bestellingen online) geen zin heeft. Ik moet ze namelijk weer terugbetalen, maar had hiervoor niet de ruimte. Dat worden dan nieuwe

schulden. Dankzij mijn bewindvoerder ben ik dit gaan inzien en ben samen met Aktiva gaan kijken, toen mijn gedrag veranderde, welke oplossing bij mij past.

En hoe gaat het nu?

Ik zit nu inmiddels 5,5 jaar onder bewindvoering. Mijn situatie is nu stabiel, ik heb een baan gevonden en heb een eigen zelfstandige woonruimte. Mijn nieuwe vriend komt binnenkort bij mij inwonen en dan woon ik officieel samen. We zijn samen met mijn bewindvoerder aan het kijken hoe de schulden afgelost kunnen worden.

Mijn bewindvoerder heeft een aantal jaren gelden voor mij de minnelijke schuldenregeling aangevraagd bij de gemeente. Dit traject duurde door de schuldeisers en de gemeente echt heel erg lang. Toen moest ik ook nog horen dat niet iedereen akkoord was gegaan met het minnelijk traject. Met deze afwijzing kon ik uiteindelijk in 2017 samen met mijn bewindvoerder de WSNP aanvragen. Helaas is de WSNP aanvraag afgewezen door de rechter omdat ik volgens hem informatie had achtergehouden. Hier was ik het niet mee eens en heb toen samen met mijn bewindvoerder een advocaat ingeschakeld om deze afwijzing aan te vechten. Dankzij de advocaat en de bewindvoerder kunnen wij een nieuw verzoek voor de WSNP indienen. Ik moet dan alleen zorgen dat mijn inkomen hoger is en mijn uitgaven lager. Straks als mijn vriend bij mij komt inwonen, dan is onze situatie helemaal stabiel en hebben we ook een gezamenlijk inkomen. Dan kan ik een nieuw verzoek voor de WSNP indienen.

Wat zijn voor jou de voordelen van het bewind?

Ten eerste krijg ik geen post meer, dat brengt veel rust bij mij. Ook is het beter dat mijn salaris niet op mijn eigen rekening, want dan zou het de volgende dag op zijn. Dus het is beter dat er een bewindvoerder is. Ik kan van brieven foto’s maken en deze naar mijn bewindvoerder sturen, die legt me dan uit wat ik moet doen.

Wat wil je bereiken met onze dienstverlening?

Ik hoop ooit dat ik helemaal schuldenvrij ben, een schone lei. Ook wil ik daarna altijd onder financieel beheer blijven bij Aktiva, eventueel onder budgetbeheer.

Wat heeft onze dienstverlening jou opgeleverd?

Het is voornamelijk zoveel mogelijk voorkomen van nieuwe schulden. Ik weet dat er structureel te weinig binnen komt en dat er constant nieuwe schulden bij komen. Maar als ik het zelf doe dan zou het eindresultaat nog erger zijn. Straks met het samenwonen verwacht is dat alles weer stabiel is en ik verder met de WSNP kan gaan.

Enige tijd geleden bijvoorbeeld ben ik overgestapt van energieleverancier en administratief was er een storing bij de nieuwe leverancier waardoor het niet goed gemeld werd bij Cogas. Hierdoor zou ik afgesloten worden van gas en elektra. In dat geval ben ik dan blij dat Kody mijn bewindvoerder er is, want die kon direct regelen dat het allemaal goed kwam. Als ik het zelf had moeten regelen dan schoot ik direct in de stress en laat dan alles over mij heen komen.

Wat zou je ons als advies meegeven?

Ik vind het tot nu toe goed lopen. Als er dingen zijn dan bespreken we dit met elkaar. Ik heb geen opmerkingen en ben tevreden over de dienstverlening van Aktiva en in het bijzonder de samenwerking met Kody.