Help mij
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Vul je zoekterm in
Zoeken in inhoud
Post Type Selectors

Wat is budgetbeheer?

Budgetbeheer is een dienstverlening van Aktiva waarbij een gekwalificeerde budgetbeheerder de financiën beheert van een cliënt die zelfredzaam is, maar toch een bepaalde noodzaak voelt om de financiën uit handen te geven.

Help mij direct

Budgetbeheer is meestal tijdelijk, maar kan ook blijvend zijn

In de meeste gevallen is budgetbeheer een vrije keuze. Het kan ook verplicht worden gesteld door je gemeente bijvoorbeeld omdat:

 • Je een bijstandsuitkering ontvangt
 • Je in een schuldhulpverleningstraject bevindt

Indien een cliënt minder zelfredzaam is en er is sprake van:

 • Problematische schulden
 • Een geestelijke of lichamelijke beperking

Het is dan noodzakelijk om financiën uit handen te geven, budgetbeheer volstaat niet. Er moet dan bewindvoering aangevraagd worden.

Help mij direct

 • Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Onze cliënten, zorgverleners en andere samenwerkings- partners vertrouwen op de diensten van Aktiva

Budgetbeheer5 sterren gebaseerd op 315 reviews51

Ik ben zeer tevreden

5 5 1
Ik ben zeer tevreden over Aktiva. Ik ben zeer tevreden over Aktiva.

Goed intakegesprek!

5 5 1
Ik heb onlangs een intakegesprek gehad met mevrouw Spijk. Zij was keurig op tijd en het was een duidelijk en professioneel gesprek. Bedankt voor jullie… Ik heb onlangs een intakegesprek gehad met mevrouw Spijk. Zij was keurig op tijd en het was een duidelijk en professioneel gesprek. Bedankt voor jullie snelle hulp!

Luisteren goed naar cliënt en familie

5 5 1
Ik heb een kennismaking gehad met Bang Chau Nguyen en zij luistert goed naar de cliënt en haar familie. Zij heeft van tevoren ook netjes… Ik heb een kennismaking gehad met Bang Chau Nguyen en zij luistert goed naar de cliënt en haar familie. Zij heeft van tevoren ook netjes een mail gestuurd met de afspraakbevestiging.

De belangrijkste voordelen van Aktiva

Snelheid

 • Binnen 24 uur persoonlijk contact
 • Binnen 7 dagen een intakegesprek
 • Eigen bewindvoerder toegewezen
 • Geen wachttijden bij de aanmelding
 • Binnen 3-6 maanden loopt alles

Veilig

 • Wij communiceren alleen met jou
 • Betalingen worden maandelijks gecontroleerd
 • Eigen online inlog om mee te kijken
 • Gekwalificeerde budgetbeheerders
 • Toezicht door branchevereniging en auditor

Service

 • Een eigen budgetbeheerder toegewezen
 • Dag en nacht inzicht in de financiën
 • Digitale communicatie
 • Online rekeningen indienen
 • Snelle beantwoording van vragen

Hoe werkt budgetbeheer?

Als je besluit om te kiezen voor budgetbeheer, dan wordt er een budgetplan opgesteld en een aparte beheerrekening geopend waarop (een deel van) je inkomsten wordt gestort. Een aangestelde budgetbeheerder heeft toegang tot deze rekening en monitort jouw inkomsten. Daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat jouw vaste lasten, zoals huur, hypotheek en verzekeringen, op tijd worden betaald. Afhankelijk van hetgeen dat afgesproken is, zorgt hij of zij er ook voor dat je een vast week- of maandbedrag ontvangt die je zelf vrij kunt besteden.

Meer over de taken van de budgetbeheerder lees je op onze pagina: Wat doet een budgetbeheerder allemaal?

Voor wie is budgetbeheer interessant?

Budgetbeheer is mogelijk indien je 18 jaar of ouder bent en hulp wenst bij het beheren van jouw inkomsten, bijvoorbeeld omdat je moeite hebt om met geld om te gaan. Een budgetbeheerder helpt jouw met het voorkomen van schulden en zorgt ervoor dat bestaande schulden niet groter worden.

Budgetbeheer bij Aktiva

Budgetbeheer wordt aangeboden bij verschillende instanties, maar door voor Aktiva te kiezen geniet je van veel voordelen.

Zo is het budgetbeheer bij Aktiva altijd vrijwillig. Je zit bij ons niet vast aan (lang) lopende contracten en alles kun je in samenspraak met jouw budgetbeheerder doen. Ook richt de budgetbeheerder alles naar jouw wensen in en hij of zij bepaalt samen met jou de hoogte van het leefgeld. Verder bieden wij je ook de volgende voordelen:

 • Geen wachttijden.
 • Binnen 1 maand een eigen budgetbeheerder toegewezen.
 • Eigen online inlogomgeving om mee te kijken.
 • Extra toezicht door branchevereniging en auditor.

Alles wat er komt kijken bij budgetbeheer van Aktiva (van aanvraag tot beëindiging) lees je op onze pagina: Werkwijze Aktiva

Wat kost budgetbeheer?

Budgetbeheer is niet gratis. De kosten variëren per instantie en per takenpakket. De kosten kunnen behoorlijk oplopen. Daarnaast betaal je vaak eenmalig opstartkosten. Wil je weten wat onze kosten zijn, kijk dan op onze tarievenpagina.

Als je schulden hebt of een bijstandsuitkering ontvangt kan het zijn dat je deze kosten niet kunt betalen. Je kunt dan een verzoek doen bij jouw gemeente voor het verlenen van bijzondere bijstand. Enkele gemeenten in Nederland verstrekken hiervoor bijzondere bijstand. Voor meer informatie kun je ons altijd een verzoek sturen om dit uit te zoeken.

Kosten budgetbeheer bij Aktiva

Bij Aktiva sluit je al een budgetbeheerovereenkomst tegen een betaalbaar maandtarief. Voor de actuele tarieven verwijzen wij naar onze tarievenlijst. De verschillende vormen budgetbeheer van Aktiva staan weergegeven in onderstaande tabel.

Uitgebreid
Openen beheerrekening
Monitoren inkomsten
Opstellen begroting
Online inlog en digitale communicatie
Overboeking woon- en zorguitgaven
(huur/hypotheek, nutsvoorzieningen, zorgverzekering)
Overboeking overige uitgaven
Maandgeld
Weekgeld
Telefonisch spreekuur
Inventarisatie schulden

Budgetbeheer aanvragen

Heb je moeite om met geld om te gaan en ben je geïnteresseerd in budgetbeheer? Een budgetbeheerder van Aktiva helpt jouw graag om je financiële zorgen uit handen te nemen en te zorgen voor een goede administratie.

Mail of bel ons om gratis en vrijblijvend om jouw situatie aan ons voor te leggen. Als we denken dat we iets voor jouw kunnen betekenen, zorgen we binnen 7 dagen voor een intakegesprek!

Klantverhalen

Wat is voor jou de reden dat je voor bewindvoering hebt gekozen?

Jeltje is 48 jaar, woont begeleid en werkt, via een dagbestedingstraject, bij een kinderboerderij. Ze verzorgt daar de dieren en werkt ook mee in de keuken en bij de kassa. Jeltje staat al jaren onder bewind bij… Lees verder

Wat is een reden om onder bewindvoering te komen?

Dat is de hoofdvraag die wij aan Manuela stelden. Manuela zocht hulp omdat zij ongeordend is en daardoor moeite heeft met het creëren van overzicht. Ze mist inzicht in de financiën, toeslagen en alle zaken die hierbij… Lees verder

Waardoor kun je in de schulden komen?

Trien is al vanaf 2012 een cliënt bij Aktiva. Zij heeft onze hulp gezocht omdat ze in een ernstige schuldensituatie terecht was gekomen en bij de gemeente geen oplossing vond. Inmiddels is Trien al jaren schuldenvrij. Door… Lees verder

Waardoor kun je in de financiële problemen komen?

‘Dit kan door het uitblijven van reacties of door sancties bij het niet betalen van de vaste lasten. Na drie maanden hoorde ik pas dat ik de woning uitgezet zou worden.’ Aldus Wytze zijn situatie. Wytze kwam… Lees verder

Wat kun je doen als je door de stress de financiën niet meer kunt beheren?

Melanie is al jaren een betrokken cliënt van Aktiva. Ook is zij actief op social media om iedereen die meer wil weten over bewindvoering te informeren en onduidelijkheden weg te nemen. Lees verder

Wat was voor jou de reden om hulp te zoeken?

Ondanks haar borderline problematiek, de uithuisplaatsing van de kinderen, bedreigingen en agressie van haar ex-partner weet ze zich staande te houden. Ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven en heeft ondanks alles haar geluk kunnen vinden.… Lees verder

Laatste nieuws