Klantverhaal

Waardoor kun je in de financiële problemen komen?

‘Dit kan door het uitblijven van reacties of door sancties bij het niet betalen van de vaste lasten. Na drie maanden hoorde ik pas dat ik de woning uitgezet zou worden.’ Aldus Wytze zijn situatie. Wytze kwam via zijn partner met ons in aanraking, nadat hij bij andere instanties tegen onvoldoende ondersteuning bleef aanlopen. Dankzij onze inzet is Wytze nu schuldenvrij. Lees hieronder zijn verhaal.

Hoe werd jij bewust dat er “problemen” waren met jouw financiën

Ik was me zelf niet echt bewust dat er problemen waren met mijn financiën. Voor mijn gevoel kwamen er geen sancties op het niet betalen van de vaste lasten. Pas na drie maanden kreeg ik een bericht dat ik de woning zou worden uitgezet. Ik woon begeleid. Mijn begeleiding kwam erachter dat ik niet goed omging met mijn geld. Zij hebben toen geprobeerd mij intern te helpen, maar deze ondersteuning voldeed niet voor mij. Hierom hebben wij destijds de keuze gemaakt om naar het GKB te gaan.

Wat was voor jou de prikkel om hulp te zoeken?

Dat was het bericht dat ik mijn woning uitgezet zou worden. Ik wilde hier graag blijven wonen. Toen heb ik samen met mijn ouders de hulp van MEE ingeroepen. Uiteindelijk besloten we om naar het GKB te gaan om van mijn schulden af te komen.

 

Waarom koos jij voor Aktiva?

Na tien jaar bij het GKB was er nog steeds niets geregeld voor mijn schulden. Toen ik mijn huidige vriendin ontmoette, kreeg ik van haar het advies om over te stappen naar Aktiva. Dat beviel haar erg goed en daardoor ben ik ook overgestapt.

Wat doet Aktiva voor jou?

Aktiva doet heel erg veel voor mij. Daarom zit ik nu inmiddels al acht jaar bij jullie. Mijn schuld is helemaal afgelost en ik kan dingen weer doen zoals het zou moeten. Ik kan bijvoorbeeld een auto bezitten. Dat soort dingen konden toen simpelweg niet. Ook krijg ik geen deurwaarders meer aan de deur. Dankzij de samenwerking met Aktiva was het mogelijk om te gaan samenwonen met mijn vriendin. We wonen nu al vier jaar gelukkig en financieel gezien stressvrij samen.

Heb je wel eens klachten gehad over onze dienstverlening?

Nee, ik heb nooit klachten gehad over jullie dienstverlening. Ik heb wel eens momenten gehad dat iets niet mogelijk was. Er was bijvoorbeeld niet voldoende geld voor iets extra’s. Maar dit kan ik geen klacht noemen.

Ik blijf de rest van mijn leven bij Aktiva. Ik weet dat als ik het zelf weer ga doen, ik te gevoelig ben om van alles te gaan kopen en zo weer in de problemen kom.

Wat zou jij mensen adviseren als ze hulp bij hun financiën nodig hebben?

Als je denkt hulp nodig te hebben, wacht dan niet te lang. Door uit te stellen gaan je schulden echt niet vanzelf weg. Sterker nog, hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden. Probeer alle schulden alvast in kaart te brengen, ook al kun je er nog niets aan doen. Je hebt dan wel voor jezelf een overzicht gemaakt waar je welke schulden hebt staan. Kom je er echt niet zelf uit, zoek dan hulp bij een professioneel bureau. Voor mij is Aktiva uitstekende keuze geweest.

Als ik Aktiva zou moeten vergelijken met het GKB, dan kan ik zeggen dat het bij Aktiva veel beter gaat dan bij het GKB. Een voorbeeld; ik kon bij het GKB nooit extra geld opnemen voor bijvoorbeeld mijn rijbewijs. Toen ik overstapte, kwam er bij Aktiva in een keer €5.000 euro vrij uit de zogenaamde potjes van het GKB. Hierdoor kon ik eindelijk mijn rijbewijs halen, waar ik blijkbaar onnodig lang voor heb moeten wachten bij het GKB.