Klantverhaal

Waardoor kun je in de schulden komen?

Trien is al vanaf 2012 een cliënt bij Aktiva. Zij heeft onze hulp gezocht omdat ze in een ernstige schuldensituatie terecht was gekomen en bij de gemeente geen oplossing vond. Inmiddels is Trien al jaren schuldenvrij. Door haar ervaringen met onze dienstverlening heeft zij haar vriend en haar kinderen ook bij ons ondergebracht. Tot op het heden is zij nog altijd enthousiast over onze dienstverlening en de service van onze medewerkers.

Wat is er gebeurt waardoor je in de schulden bent gekomen?

De reden dat ik in de schulden ben geraakt, is door de uitbreiding van ons gezin. Met het krijgen van kinderen zijn ook onze lasten gestegen en raakte ik het overzicht kwijt. Dit werd nog eens versterkt door ziektebeelden van de kinderen en een verhuizing.

Kun je jouw eerste schuld nog herinneren?

Mijn eerste schuld had te maken met de gelden van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Ik beheerde zelf het PGB-geld en ondervond problemen met het bijhouden van de administratie. Ik moest een groot bedrag terugbetalen, terwijl dat er niet meer was. Ook kreeg ik door mijn verhuizing te maken met andere instanties, zoals bijvoorbeeld de uitkeringsinstantie. Omdat dit allemaal nog moest worden aangevraagd, sloot het niet altijd goed op elkaar aan, waardoor er rekeningen bleven liggen.

Weet je nog wanneer je inzag dat het een probleem was?

In mijn nieuwe woning kwam ik er via de deurwaarders achter dat mijn schulden extreem waren opgelopen. Er kwamen zelfs oproepen om bij de rechter te verschijnen. Dat was voor mij het moment dat ik inzag dat dit probleem te groot was geworden.

Wanneer besloot je hulp te zoeken?

Mijn kinderen kwamen op een leeftijd dat zij zelf hulp nodig hadden met hun financiën. Mijn oudste had een bewindvoerder nodig en kreeg bij het inschakelen van een bewindvoerder het inzicht om dit ook voor mij te regelen.

Waarom heb je destijds gekozen voor Aktiva?

Ik was destijds al drie jaar bezig bij de gemeente om in schuldhulpverlening te komen. Door het ontbreken van begeleiding werd het mij zo moeilijk gemaakt, dat ik besloot om ergens anders hulp te zoeken. Ik zocht toen op internet naar een budgetbeheerder en kwam toen Aktiva tegen. Toen ik de website had bekeken, kreeg ik al snel een goed gevoel. Ik heb me aangemeld.

En hoe heb je deze stap ervaren?

Hartstikke goed. Het beviel me zelfs zo goed, dat ik mijn vriend direct zei: ‘Daar ga ik nooit meer bij weg.’ Zelfs mijn vriend en mijn kinderen staan nu onder beheer bij Aktiva. Je ziet dat het een en ander wordt geregeld en dat de schulden minder worden. Er valt een last van je af.

Wat hebben wij allemaal voor jou gedaan?

Jullie hebben mij veel meer rust gegeven. De last van de schulden en rekeningen, het aanvragen van kwijtscheldingen, toeslagen en bijzondere bijstand zijn allemaal bij mij weggenomen. Dit is voor mij veel werk om allemaal zelf te regelen. Nu word ik er bij geholpen.

Wat waren voor jou de zwaarste momenten tijdens de ondersteuning?

Het zwaarste moment was het begin. Ik moest erg wennen. Daarnaast was er nog geen buffer om dingen te doen; extra geld opnemen was nog niet mogelijk. Dit was onder andere zo omdat de schulden moesten worden geregeld.

Heb je ook mooie momenten ervaren tijdens de ondersteuning?

De mooiste momenten waren en zijn nog steeds voor mij dat er geen schulden meer zijn. Ik raad ook heel veel mensen aan om naar Aktiva te gaan. Ik ben alleen maar positief over de gehele periode dat ik er zit. Ik zit al vanaf 2012 bij Aktiva. Wat ik ook mooi vond, is dat ik nieuwe fietsen kon ophalen en een andere auto kon kopen op het moment dat het nodig was, dankzij Aktiva.

Wat zou jij ons nog willen meegeven als advies?

Goed doorgaan zo op deze manier.

Wat zou jij willen meegeven aan mensen die schulden hebben en nog geen hulp hebben ingeschakeld?

Ik zou ze Aktiva aanraden, dat doe ik nu ook al bij mijn familie, vrienden en kennissen om mij heen als ik hoor dat ze ondersteuning zoeken.