Help mij

Andere bewindvoerder aanvragen: hoe werkt het?

In Nederland staan ruim 300.000 mensen onder toezicht van een bewindvoerder. Een bewindvoerder is iemand die een cliënt die minder zelfredzaam is, helpt met het beheren van zijn of haar financiën.

Je staat onder bewind als je problematische schulden hebt of lichamelijke of geestelijke beperking.

Keuze bewindvoerder

Als je in aanmerking komt voor bewind, dan dient bewindvoering te worden aangevraagd bij de kantonrechter waarbij aangegeven moet worden wie als bewindvoerder zal worden aangesteld. Het is belangrijk dat je deze persoon vertrouwt en dat je goed met hem of haar kunt communiceren. Hij of zij zal namelijk beslissingen maken over jouw geld en goederen.

Vaak wordt daarom gekozen voor een familielid of kennis. Dit zijn niet-professionele bewindvoerders.

Stel je kiest je broer als bewindvoerder. Hij maakt een keuze waarmee je het niet eens bent. Dit kan voor veel problemen zorgen binnen de familie. Helaas hebben wij dit al vaak mee gemaakt. Beter is dan te kiezen voor een professionele bewindvoerder. Dit is iemand die aan speciale kwaliteitseisen voldoet en beroepsmatig bewindvoerder is.

Niet tevreden over huidige bewindvoerder

Het komt soms voor dat cliënten niet tevreden zijn met hun bewindvoerder, bijvoorbeeld omdat de cliënt van mening is dat de bewindvoerder zijn werk niet goed uitvoert.

Als je niet tevreden bent met je bewindvoerder, dan is het belangrijk dat je eerst het gesprek met hem of haar aangaat. Mogelijk komen jullie er samen uit en kan het probleem worden opgelost. Is dit niet het geval? Dan kun je je klacht schriftelijk voorleggen aan de kantonrechter. De rechter beoordeelt jouw klacht en stuurt een kopie van de klacht naar de bewindvoerder. Daarna kun je worden uitgenodigd voor een zitting waarin jij en je bewindvoerder samen met de rechter naar een oplossing zoeken.

Meer informatie over het indienen van een klacht over een bewindvoerder vind je op de website van de Rechtspraak.

Overstappen naar andere bewindvoerder

Als je ervan overtuigd bent dat er een onwerkbare situatie is ontstaan met jouw bewindvoerder, dan is het mogelijk om een verzoek in te dienen om van bewindvoerder te veranderen. Dit verzoekschrift dien je net als een klacht in bij de kantonrechter.

Bij het verzoekschrift dien je een bereidverklaring van de voorgestelde nieuwe bewindvoerder mee te sturen. Je moet voor het indienen van het verzoek dus al weten wie je als nieuwe bewindvoerder aangesteld wilt hebben.

De kantonrechter beoordeelt het verzoekschrift en nodigt jullie beiden mogelijk uit voor een zitting. Tijdens de zitting zal de mening van de huidige bewindvoerder worden gevraagd. Als de kantonrechter het verzoek tot overstappen naar een andere bewindvoerder toewijst, zal hij de huidige bewindvoerder ontslaan. De nieuwe bewindvoerder zal middels een beschikking worden benoemd.

Aktiva als Bewindvoerder

Ben je niet tevreden met je huidige bewindvoerder? Dan helpt Aktiva jou graag met het vinden van een bewindvoerder die wél voldoet aan je wensen.

We werken samen met professionele bewindvoerders die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Op onze pagina “Wat doet een bewindvoerder allemaal” lees je wat je allemaal van een bewindvoerder van Aktiva mag verwachten.

Interesse? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan. Aan de hand van een intakegesprek zoeken wij samen met jou naar een passende oplossing en bewindvoerder voor jouw situatie.


Lees meer over bewindvoering

Bewindvoering:

Bewindvoering is een dienstverlening van Aktiva en een beschermende maatregel van de rechtbank gericht op het beheren van de financiën. Hierbij is de cliënt minder zelfredzaam en is er een bepaalde noodzaak om de financiën uit handen te geven.

Wat is bewindvoering en hoe vraag je dit aan?

Wanneer jij of jouw cliënt de eigen financiële geldzaken niet meer kan regelen, dan is het mogelijk om bewindvoering aan te vragen. Dit dient altijd te worden aangevraagd bij de rechtbank. Het doel van bewindvoering is het op orde brengen en houden van de financiële situatie.

© Aktiva 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Website bij Team Koen
Andere bewindvoerder aanvragen: hoe werkt het? Klantenbeoordeling: ★★★★★ 4.6 gebaseerd op 121 reviews
5 1
Plan een telefonisch adviesgesprek