Help mij
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Vul je zoekterm in
Zoeken in inhoud
Post Type Selectors

Keuze bewindvoerder

Als je in aanmerking komt voor bewind, dan dient bewindvoering te worden aangevraagd bij de kantonrechter waarbij aangegeven moet worden wie als bewindvoerder zal worden aangesteld. Het is belangrijk dat je deze persoon vertrouwt en dat je goed met hem of haar kunt communiceren. Hij of zij zal namelijk beslissingen maken over jouw geld en goederen.

Vaak wordt daarom gekozen voor een familielid of kennis. Dit zijn niet-professionele bewindvoerders.

Stel je kiest je broer als bewindvoerder. Hij maakt een keuze waarmee je het niet eens bent. Dit kan voor veel problemen zorgen binnen de familie. Helaas hebben wij dit al vaak mee gemaakt. Het is dan beter om te kiezen voor een professionele bewindvoerder. Dit is iemand die aan speciale kwaliteitseisen voldoet en beroepsmatig bewindvoerder is.

Niet tevreden over huidige bewindvoerder

Het komt soms voor dat cliënten niet tevreden zijn met hun bewindvoerder, bijvoorbeeld omdat de cliënt van mening is dat de bewindvoerder zijn werk niet goed uitvoert.

Als je niet tevreden bent met je bewindvoerder, dan is het belangrijk dat je eerst het gesprek met hem of haar aangaat. Mogelijk komen jullie er samen uit en kan het probleem worden opgelost. Is dit niet het geval? Dan kun je je klacht schriftelijk voorleggen aan de kantonrechter. De rechter beoordeelt jouw klacht en stuurt een kopie van de klacht naar de bewindvoerder. Daarna kun je worden uitgenodigd voor een zitting waarin jij en je bewindvoerder samen met de rechter naar een oplossing zoeken.

Meer informatie over het indienen van een klacht over een bewindvoerder vind je op de website van de Rechtspraak.

Overstappen naar andere bewindvoerder

Als je ervan overtuigd bent dat er een onwerkbare situatie is ontstaan met jouw bewindvoerder, dan is het mogelijk om een verzoek in te dienen om van bewindvoerder te veranderen. Dit verzoekschrift dien je net als een klacht in bij de kantonrechter.

Bij het verzoekschrift dien je een bereidverklaring van de voorgestelde nieuwe bewindvoerder mee te sturen. Je moet voor het indienen van het verzoek dus al weten wie je als nieuwe bewindvoerder aangesteld wilt hebben.

De kantonrechter beoordeelt het verzoekschrift en nodigt jullie beiden mogelijk uit voor een zitting. Tijdens de zitting zal de mening van de huidige bewindvoerder worden gevraagd. Als de kantonrechter het verzoek tot overstappen naar een andere bewindvoerder toewijst, zal hij de huidige bewindvoerder ontslaan. De nieuwe bewindvoerder zal middels een beschikking worden benoemd.

Aktiva als Bewindvoerder

Ben je niet tevreden met je huidige bewindvoerder? Dan helpt Aktiva jou graag met het vinden van een bewindvoerder die wél voldoet aan je wensen.

We werken samen met professionele bewindvoerders die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Op onze pagina “Wat doet een bewindvoerder allemaal” lees je wat je allemaal van een bewindvoerder van Aktiva mag verwachten.

Interesse? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan. Aan de hand van een intakegesprek zoeken wij samen met jou naar een passende oplossing en bewindvoerder voor jouw situatie.

Bewindvoering

Bewindvoering is een dienstverlening van Aktiva en een beschermende maatregel van de rechtbank gericht op het beheren van de financiën. Hierbij is de cliënt minder zelfredzaam en is er een bepaalde noodzaak om de financiën uit handen te geven.

Klantverhalen

Wat is voor jou de reden dat je voor bewindvoering hebt gekozen?

Jeltje is 48 jaar, woont begeleid en werkt, via een dagbestedingstraject, bij een kinderboerderij. Ze verzorgt daar de dieren en werkt ook mee in de keuken en bij de kassa. Jeltje staat al jaren onder bewind bij… Lees verder

Wat is een reden om onder bewindvoering te komen?

Dat is de hoofdvraag die wij aan Manuela stelden. Manuela zocht hulp omdat zij ongeordend is en daardoor moeite heeft met het creëren van overzicht. Ze mist inzicht in de financiën, toeslagen en alle zaken die hierbij… Lees verder

Waardoor kun je in de schulden komen?

Trien is al vanaf 2012 een cliënt bij Aktiva. Zij heeft onze hulp gezocht omdat ze in een ernstige schuldensituatie terecht was gekomen en bij de gemeente geen oplossing vond. Inmiddels is Trien al jaren schuldenvrij. Door… Lees verder

Waardoor kun je in de financiële problemen komen?

‘Dit kan door het uitblijven van reacties of door sancties bij het niet betalen van de vaste lasten. Na drie maanden hoorde ik pas dat ik de woning uitgezet zou worden.’ Aldus Wytze zijn situatie. Wytze kwam… Lees verder

Wat kun je doen als je door de stress de financiën niet meer kunt beheren?

Melanie is al jaren een betrokken cliënt van Aktiva. Ook is zij actief op social media om iedereen die meer wil weten over bewindvoering te informeren en onduidelijkheden weg te nemen. Lees verder

Wat was voor jou de reden om hulp te zoeken?

Ondanks haar borderline problematiek, de uithuisplaatsing van de kinderen, bedreigingen en agressie van haar ex-partner weet ze zich staande te houden. Ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven en heeft ondanks alles haar geluk kunnen vinden.… Lees verder

Laatste nieuws