Help mij

Wat is een lichamelijke beperking?

Een lichamelijke beperking is een beperking die het functioneren dermate beïnvloedt waardoor er problemen ontstaan. Indien dit ook financiële problemen met zich meebrengt, dan is dit een goede reden om beschermingsbewind aan te vragen. Onderstaand overzicht geeft jou een indicatie waar je aan kunt denken als je spreekt over het hebben van een lichamelijke  beperking.

Voorbeelden van lichamelijke beperkingen:

 • Alzheimer
 • Amputaties
 • Aplasie (ontbreken van lichaamsdelen)
 • Coma
 • Dementie
 • Dwarslaesie
 • Dysplasie
 • Hernia
 • Herseninfarct en/of hersenbeschadigingen
 • Korsakov
 • Parkinson(isme)
 • Reuma
 • Trombose
 • Verslavingsproblematiek
 • Ziekte van Duchenne (spieraandoening)

De volgende stap

Is een van bovenstaande situaties van toepassing dan kun je een afspraak maken voor het aanvragen van beschermingsbewind via ons hulpformulier. Twijfel je over jouw situatie dan kun je het formulier ook invullen. Onze medewerkers zullen dan telefonisch met jou doorspreken of je hiervoor in aanmerking komt.

Als de rechtbank het beschermingsbewind uitspreekt dan staat er in de beschikking:

“Uit de stukken is voldoende aannemelijk geworden dat de rechthebbende als gevolg van zijn / haar lichamelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat is ten volle zijn / haar vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen.”

Met deze uitspraak word je bescherm door een bewindvoerder die namens jou de financiën gaat beheren.


Lichamelijke beperking

Een lichamelijke beperking is een beperking aan een lichaamsdeel waardoor het handelen en/of bewegen gehinderd wordt.

Problematische schulden

Het hebben van een betalingsachterstand, waardoor er financiële of zelfs lichamelijke en/of geestelijke problemen ontstaan

Geestelijke berperking

Een geestelijke beperking is een beperking in het intellectueel functioneren van iemand. Vaak gaat dit ook gepaard met beperkingen in de sociale (zelf)redzaamheid.

Graag even persoonlijk contact?

Wilt u graag persoonlijk contact om samen met ons tot een juiste keuze te komen. Of wilt u uw situatie gratis en vrijblijvend aan ons voorleggen?

Mailen?

Wilt u uw situatie via de mail aan ons voorleggen?

Bellen?

Liever eerst telefonisch contact voordat u een afspraak maakt?

Veel gestelde vragen

Zit u met vragen over bewindvoering? Wellicht staat hier uw antwoord. Toch niet gevonden? Laat het ons weten.

Hoe kan ik bewindvoering aanvragen?

Zodra u ons hulpformulier invult, dan nemen wij binnen 24 werkuren contact met u op. Wij vullen dan samen met u alle formulieren in die nodig zijn voor de aanvraag van bewindvoering.

Hoe lang duurt bewindvoering

Bewindvoering wordt uitgevoerd om een bepaalde reden, bijvoorbeeld het hebben van problematische schulden of het hebben van een lichamelijke of geestelijke beperking. Zodra deze reden van bewind niet meer aanwezig is dan kunt u bij uw bewindvoerder of de rechter verzoeken om het bewind te laten opheffen.

Wat kost bewindvoering?

In veel gevallen wordt bewindvoering vergoedt door de gemeente. Mocht u niet voor vergoeding in aanmerking komen, omdat u bijvoorbeeld teveel inkomen heeft, dan moet u deze kosten zelf betalen. De hoogte van deze kosten vindt u op onze tarievenlijst.

Kan ik wijzigen van bewindvoerder

Als u geen vertrouwen meer heeft in uw bewindvoerder of de communicatie verloopt niet meer goed. Dan kunt u verzoeken om een andere bewindvoerder. Om te voorkomen dat hiervoor allemaal kosten gemaakt moet worden is het verstandig om eerst intern bij het kantoor te verzoeken om een ander contactpersoon. Mocht u toch besluiten om te wijzigen van kantoor dan hebben wij een voorbeeld brief die u kunt gebruiken om bijvoorbeeld naar ons over te stappen.

Plan een telefonisch adviesgesprek