Help mij
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Vul je zoekterm in
Zoeken in inhoud
Post Type Selectors

Vrijwillig budgetbeheer: voor wie interessant?

Verstandig omgaan met geld is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vooral jongeren hebben veel moeite met budgetteren.

Hoewel de economie de afgelopen jaren behoorlijk opgekrabbeld is, blijft het aantal mensen met schulden en financiële problemen toenemen. Dit is deels te wijten aan de hoge woonlasten in de particuliere huursector. Bovendien gaan de gemeentelijke woonlasten dit jaar fors omhoog. Naar verwachting zullen dit jaar dus nog meer mensen lijden onder geldzorgen.

Voor mensen met financiële problemen of geldzorgen kan professionele hulp, zoals budgetbeheer, uitkomst bieden.

Vrijwillig budgetbeheer

Vrijwillig budgetbeer is een vorm van hulpverlening waarbij een cliënt zelf inziet dat hij of zij hulp nodig heeft bij het beheren van de inkomsten en daarom zelf een volmacht geeft aan een instantie of hulpverlener voor het beheren van zijn of haar financiën.

Omdat budgetbeer in de meeste gevallen een vrije keuze is, wordt er vaak gesproken over ‘vrijwillig budgetbeheer’.

In enkele gevallen kan budgetbeheer verplicht worden gesteld door je gemeente. Bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Desondanks blijft budgetbeheer een vrije keuze.

Wie komt in aanmerking voor budgetheer?

Om in aanmerking te komen voor vrijwillig budgetbeheer moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit betreft sowieso de volgende voorwaarden:

  • Je moet meerderjarig zijn
  • Je dient te beschikken over een geldig legitimatiebewijs
  • Je moet beschikken over een inkomen
  • Je moet beschikken over een vaste woonplaats
  • Je moet in staat zijn om de kosten voor het budgetbeheer te kunnen voldoen

Afhankelijk van de organisatie of budgetbeheerder gelden er mogelijk nog aanvullende voorwaarden.

Elk moment opzeggen

Omdat vrijwillig budgetbeheer een vrije keuze is, kun je de dienstverlening in principe elk moment opzeggen.

Mocht je in een traject van schuldhulpverlening bevinden, dan kan het opzeggen van budgetbeheer wel consequenties hebben. Informeer dus goed naar de voorwaarden bij je gemeente voordat je budgetbeheer opzegt.

Voordelen en nadelen vrijwillig budgetbeheer

Vrijwillig budgetbeheer biedt voor mensen die moeite hebben om met geld om te gaan veel voordelen. Zo kun je denken aan:

  • Zekerheid over betaling van vaste lasten
  • Voorkomen van schulden en/of vermindering van bestaande schulden
  • Meer rust in jouw financiële situatie
  • Meer overzicht en orde in jouw geldzaken
  • Een gezonde financiële toekomst

Het nadeel van vrijwillig budgetbeheer is dat je een deel van jouw vrijheid verliest. Een deel van jouw inkomen wordt namelijk gestort op een zogenaamde beheerrekening waar alleen de budgetbeheerder toegang tot heeft.

Kosten vrijwillig budgetbeheer

Vrijwillig budgetbeheer is niet gratis. Lees meer over de kosten van budgetbeheer op onze pagina: Budgetbeheer.

Vrijwillig budgetbeer bij Aktiva

Ben je op zoek naar een betrouwbare budgetbeheerder? Bij Aktiva ben je gegarandeerd van kwaliteit en deskundigheid.

Wij hanteren strenge eisen aan het functioneren van een budgetbeheerder. De eisen zijn daarmee, zover mogelijk, gelijkgesteld aan de eisen gesteld door het Kwaliteitsbureau van de rechtbank om de werkzaamheden te mogen uitvoeren. Bovendien zijn er bij ons geen wachtlijsten en kun je snel geholpen worden.

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!

Let op: Als er sprake is van een dringende noodzaak om financiën uit handen te geven, bijvoorbeeld door problematische schulden of een geestelijke beperking, dan spreken we van bewindvoering. Bewindvoering wordt ingesteld door de kantonrechter en is een uitgebreidere maatregel dan budgetbeheer.

Budgetbeheer aanvragen

Heb je moeite om met geld om te gaan en ben je geïnteresseerd in budgetbeheer? Een budgetbeheerder van Aktiva helpt jouw graag om je financiële zorgen uit handen te nemen en te zorgen voor een goede administratie.

Mail of bel ons om gratis en vrijblijvend om jouw situatie aan ons voor te leggen. Als we denken dat we iets voor jouw kunnen betekenen, zorgen we binnen 7 dagen voor een intakegesprek!

Klantverhalen

Wat is voor jou de reden dat je voor bewindvoering hebt gekozen?

Jeltje is 48 jaar, woont begeleid en werkt, via een dagbestedingstraject, bij een kinderboerderij. Ze verzorgt daar de dieren en werkt ook mee in de keuken en bij de kassa. Jeltje staat al jaren onder bewind bij… Lees verder

Wat is een reden om onder bewindvoering te komen?

Dat is de hoofdvraag die wij aan Manuela stelden. Manuela zocht hulp omdat zij ongeordend is en daardoor moeite heeft met het creëren van overzicht. Ze mist inzicht in de financiën, toeslagen en alle zaken die hierbij… Lees verder

Waardoor kun je in de schulden komen?

Trien is al vanaf 2012 een cliënt bij Aktiva. Zij heeft onze hulp gezocht omdat ze in een ernstige schuldensituatie terecht was gekomen en bij de gemeente geen oplossing vond. Inmiddels is Trien al jaren schuldenvrij. Door… Lees verder

Waardoor kun je in de financiële problemen komen?

‘Dit kan door het uitblijven van reacties of door sancties bij het niet betalen van de vaste lasten. Na drie maanden hoorde ik pas dat ik de woning uitgezet zou worden.’ Aldus Wytze zijn situatie. Wytze kwam… Lees verder

Wat kun je doen als je door de stress de financiën niet meer kunt beheren?

Melanie is al jaren een betrokken cliënt van Aktiva. Ook is zij actief op social media om iedereen die meer wil weten over bewindvoering te informeren en onduidelijkheden weg te nemen. Lees verder

Wat was voor jou de reden om hulp te zoeken?

Ondanks haar borderline problematiek, de uithuisplaatsing van de kinderen, bedreigingen en agressie van haar ex-partner weet ze zich staande te houden. Ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven en heeft ondanks alles haar geluk kunnen vinden.… Lees verder

Laatste nieuws