Review! Stagelopen bij Aktiva
‘Van onwetend naar wetend…’ Geheel onwetend van het vakgebied bewindvoering trad ik het bewindvoerderskantoor op mijn eerste stagedag binnen, waarbij…
Lees verderSchuldhulpverlening is een traject waarin een schuldenaar door een schuldhulpverlenende instantie wordt geholpen en begeleid in het aflossen van de financiële schulden.
Voordat de aflossing van start kan gaan, moet er een akkoord worden bereikt met de schuldeisers. Als dit lukt, dan is er sprake van een vrijwillige schuldregeling volgens het zogenaamde minnelijke traject (MSNP). Als dit niet lukt, dan kan een verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) worden ingediend bij de rechter.
Vanuit onze dienstverlening schuldenbewind begeleiden wij jou richting een succesvolle aanmelding voor schuldhulpverlening bij een erkend schuldhulpverlener.
Help mij directSchuldenbewind kan een oplossing zijn als je schulden hebt en je er zonder hulp niet meer uitkomt. Om in aanmerking te komen voor schuldenbewind moet je:
Als je hieraan voldoet, dan kun je een beschermingsbewindvoerder in de arm nemen.
De beschermingsbewindvoerder voert verschillende taken uit die bijdragen aan het stabiliseren van de financiële situatie van de schuldenaar. Lees ook: Wat is een bewindvoerder en welke taken voert hij uit?
Schuldhulpverlening verloopt in een aantal stappen. De schuldhulpverlener zal allereerst de schulden moeten inventariseren, een begroting moeten maken en een plan van aanpak moeten opstellen. Daarnaast wordt de hoogte van het leefgeld vastgesteld.
Het leefgeld is bedoeld voor dagelijkse noodzakelijke uitgaven, zoals boodschappen en persoonlijke verzorging. De hoogte is afhankelijk van de financiële situatie van de schuldenaar.
Het inkomen dat overblijft na aftrekking van het leefgeld en de vaste lasten is de maximale aflossingscapaciteit. Op basis van dit bedrag zal een voorstel voor de betalingsregeling over een periode van 36 maanden worden opgesteld. Het betalingsvoorstel zal worden voorgelegd aan de schuldeisers.
Als er na het traject een restschuld overblijft, dan moet in de betalingsregeling worden opgenomen dat dit bedrag wordt kwijtgescholden. Hierbij gelden als voorwaarden dat gedurende het hele traject de maximale aflossingscapaciteit wordt ingezet, er geen nieuwe schulden worden gemaakt en de vaste lasten op tijd worden betaald.
Als de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, dan kan de schuld worden afgelost volgens de minnelijke schuldregeling. Er bestaan twee vormen:
● Schuldbemiddeling
● Schuldsanering
Bij schuldsanering wordt door de gemeente of kredietbank een saneringskrediet (lening) verstrekt aan de schuldenaar. Hiermee kan in een keer een vooraf vastgesteld bedrag aan de schuldeisers worden betaald. De schuldenaar betaalt vervolgens in 36 maanden het saneringskrediet terug aan de kredietbank of de gemeente.
Bij schuldbemiddeling wordt het inkomen van de schuldenaar gedurende 36 maanden op een aparte beheerrekening gestort. De maximale aflossingscapaciteit wordt jaarlijks aan de schuldeisers betaald. De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks herberekend, omdat het inkomen en de situatie van de schuldenaar in die periode kan veranderen. Het in het begin aangeboden aflossingspercentage wordt dus altijd gedaan op basis van een prognose.
Gaan de schuldeisers niet akkoord met het voorstel en is er sprake van een ‘onredelijke’ weigering? Dan kan een dwangakkoord worden aangevraagd via de rechter. Als het dwangakkoord wordt opgelegd, zal het minnelijk traject alsnog plaatsvinden.
Als het minnelijk traject niet lukt, dan kan er een aanvraag tot de Wsnp worden ingediend bij de rechtbank. Bij de aanvraag kan de schuldhulpverlener of beschermingsbewindvoerder je helpen. De rechter beslist of je wordt toegelaten.
Het wettelijke traject verloopt onder toezicht van een Wsnp bewindvoerder die door de rechter wordt benoemd. De Wsnp bewindvoerder controleert of de regels worden nagekomen en houdt toezicht. Zo controleert hij onder andere of de schuldeisers hun geld op tijd ontvangen. Hij heeft dus een andere taak dan de beschermingsbewindvoerder die de financiën beheert.
Heb je problematische schulden? De bewindvoerders van Aktiva kunnen je helpen met het stabiliseren en op orde houden van je financiële situatie. Daarnaast begeleiden we je in het minnelijk traject en indien nodig met het wettelijke traject.
Het aanvragen van beschermingsbewind verloopt via de kantonrechter en kan enkele maanden in beslag nemen. In aanloop naar bewindvoering kunnen we je daarom ook ondersteunen door middel van pré-bewind.
‘Van onwetend naar wetend…’ Geheel onwetend van het vakgebied bewindvoering trad ik het bewindvoerderskantoor op mijn eerste stagedag binnen, waarbij…
Lees verderHet vak beschermingsbewind is dynamisch en uitdagend. Bewindvoerderskantoor Aktiva benadrukt dit graag en maakt het haar missie om niet alleen…
Lees verderMinister Franc Weerwind heeft de Tweede Kamer laten weten dat de regels rond schuldsanering, ook bekend als de Wsnp, gaan…
Lees verderSinds de oprichting van ons bedrijf Aktiva hebben wij, Bas Benjamins en Anton van den Ham, met veel toewijding en…
Lees verder