Help mij
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Vul je zoekterm in
Zoeken in inhoud
Post Type Selectors

Wat is schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening is een traject waarin een schuldenaar door een schuldhulpverlenende instantie wordt geholpen en begeleid in het aflossen van de financiële schulden.

Voordat de aflossing van start kan gaan, moet er een akkoord worden bereikt met de schuldeisers. Als dit lukt, dan is er sprake van een vrijwillige schuldregeling volgens het zogenaamde minnelijke traject (MSNP). Als dit niet lukt, dan kan een verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) worden ingediend bij de rechter.

Vanuit onze dienstverlening schuldenbewind begeleiden wij jou richting een succesvolle aanmelding voor schuldhulpverlening bij een erkend schuldhulpverlener.

Help mij direct

Schulden oplossen

Voor sommige mensen zijn de financiële problemen dusdanig ernstig dat ze te maken krijgen met schulden. Als de schulden naar verwachting niet binnen drie jaar volledig kunnen worden afgelost, dan spreken we van problematische schulden. Problematische schulden vormen een groeiend probleem in onze samenleving.

Mensen met problematische schulden komen in aanmerking voor schuldenbewind. Vanuit onze rol als bewindvoerder begeleiden wij jou naar schuldhulpverlening.

Joke Hendrikson

Toppertje is Lindie. Niks is haar teveel en kan goed met haar overleggen en samen oplossingen vinden. Ben blij met haar als mijn bewindvoerster.

Help mij direct

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Onze cliënten, zorgverleners en andere samenwerkings- partners vertrouwen op de diensten van Aktiva

Schuldenbewind5 sterren gebaseerd op 332 reviews51

Veel beter dan de kredietbanken

5 5 1
Ik heb een slechte ervaring met de kredietbank en moest daar altijd op mijn leefgeld wachten. Er waren ook momenten dat ik helemaal geen geld… Ik heb een slechte ervaring met de kredietbank en moest daar altijd op mijn leefgeld wachten. Er waren ook momenten dat ik helemaal geen geld meer kreeg. Veelal moest ik alles zelf regelen en telefonisch waren ze nooit bereikbaar. Dit was voor mij de reden om over te stappen en dat bevalt mij echt super. Ik wil Aktiva Budgetbeheer echt bedanken voor alle goede hulp, naar mijn mening zijn zij echt een van de beste.

Denken mee en altijd een oplossing

5 5 1
Zit nu paar jaar bij Aktiva en ik kan meegeven dat mijn super goede contactpersoon, Leon Schoon, altijd meedenkt en een oplossing weet. Wij hadden… Zit nu paar jaar bij Aktiva en ik kan meegeven dat mijn super goede contactpersoon, Leon Schoon, altijd meedenkt en een oplossing weet. Wij hadden vroeger veel problemen gehad totdat we bij Aktiva terechtkwamen. Zij geven ons veel rust en je hebt het gevoel dat alles stabiel wordt in ons gezin.

Gewoon heel goed

5 5 1
Wat gedaan moet worden doen ze gewoon heel goed. Wat gedaan moet worden doen ze gewoon heel goed.

De belangrijkste voordelen van Aktiva

Snelheid

  • Binnen 24 uur persoonlijk contact
  • Binnen 7 dagen een intakegesprek
  • Eigen bewindvoerder toegewezen
  • Geen wachttijden bij de aanmelding
  • Binnen 3-6 maanden loopt alles

Veilig

  • Wij communiceren alleen met jou
  • Betalingen worden maandelijks gecontroleerd
  • Eigen online inlog om mee te kijken
  • Gekwalificeerde bewindvoerders
  • Toezicht door branchevereniging, rechtbank en auditor

Service

  • Een eigen bewindvoerder toegewezen
  • Dag en nacht inzicht in de financiën
  • Digitale communicatie
  • Online rekeningen indienen
  • Snelle beantwoording van vragen

Wanneer schuldenbewind?

Schuldenbewind kan een oplossing zijn als je schulden hebt en je er zonder hulp niet meer uitkomt. Om in aanmerking te komen voor schuldenbewind moet je:

  • Een inkomen (uitkering) hebben waarmee je je vaste lasten kunt betalen
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Problematische schulden hebben
  • Ingeschreven staan bij de gemeente

Als je hieraan voldoet, dan kun je een beschermingsbewindvoerder in de arm nemen.

De beschermingsbewindvoerder voert verschillende taken uit die bijdragen aan het stabiliseren van de financiële situatie van de schuldenaar. Lees ook: Wat is een bewindvoerder en welke taken voert hij uit?

Hoe werkt schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening verloopt in een aantal stappen. De schuldhulpverlener zal allereerst de schulden moeten inventariseren, een begroting moeten maken en een plan van aanpak moeten opstellen. Daarnaast wordt de hoogte van het leefgeld vastgesteld.

Het leefgeld is bedoeld voor dagelijkse noodzakelijke uitgaven, zoals boodschappen en persoonlijke verzorging. De hoogte is afhankelijk van de financiële situatie van de schuldenaar.

Het inkomen dat overblijft na aftrekking van het leefgeld en de vaste lasten is de maximale aflossingscapaciteit. Op basis van dit bedrag zal een voorstel voor de betalingsregeling over een periode van 36 maanden worden opgesteld. Het betalingsvoorstel zal worden voorgelegd aan de schuldeisers.

Als er na het traject een restschuld overblijft, dan moet in de betalingsregeling worden opgenomen dat dit bedrag wordt kwijtgescholden. Hierbij gelden als voorwaarden dat gedurende het hele traject de maximale aflossingscapaciteit wordt ingezet, er geen nieuwe schulden worden gemaakt en de vaste lasten op tijd worden betaald.

Minnelijk traject (Msnp)

Als de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, dan kan de schuld worden afgelost volgens de minnelijke schuldregeling. Er bestaan twee vormen:

● Schuldbemiddeling
● Schuldsanering

Bij schuldsanering wordt door de gemeente of kredietbank een saneringskrediet (lening) verstrekt aan de schuldenaar. Hiermee kan in een keer een vooraf vastgesteld bedrag aan de schuldeisers worden betaald. De schuldenaar betaalt vervolgens in 36 maanden het saneringskrediet terug aan de kredietbank of de gemeente.

Bij schuldbemiddeling wordt het inkomen van de schuldenaar gedurende 36 maanden op een aparte beheerrekening gestort. De maximale aflossingscapaciteit wordt jaarlijks aan de schuldeisers betaald. De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks herberekend, omdat het inkomen en de situatie van de schuldenaar in die periode kan veranderen. Het in het begin aangeboden aflossingspercentage wordt dus altijd gedaan op basis van een prognose.

Dwangakkoord

Gaan de schuldeisers niet akkoord met het voorstel en is er sprake van een ‘onredelijke’ weigering? Dan kan een dwangakkoord worden aangevraagd via de rechter. Als het dwangakkoord wordt opgelegd, zal het minnelijk traject alsnog plaatsvinden.

Wettelijke traject (Wsnp)

Als het minnelijk traject niet lukt, dan kan er een aanvraag tot de Wsnp worden ingediend bij de rechtbank. Bij de aanvraag kan de schuldhulpverlener of beschermingsbewindvoerder je helpen. De rechter beslist of je wordt toegelaten.

Het wettelijke traject verloopt onder toezicht van een Wsnp bewindvoerder die door de rechter wordt benoemd. De Wsnp bewindvoerder controleert of de regels worden nagekomen en houdt toezicht. Zo controleert hij onder andere of de schuldeisers hun geld op tijd ontvangen. Hij heeft dus een andere taak dan de beschermingsbewindvoerder die de financiën beheert.

Schuldenbewind via Aktiva

Heb je problematische schulden? De bewindvoerders van Aktiva kunnen je helpen met het stabiliseren en op orde houden van je financiële situatie. Daarnaast begeleiden we je in het minnelijk traject en indien nodig met het wettelijke traject.

Het aanvragen van beschermingsbewind verloopt via de kantonrechter en kan enkele maanden in beslag nemen. In aanloop naar bewindvoering kunnen we je daarom ook ondersteunen door middel van pré-bewind.

Klantverhalen

Wat is voor jou de reden dat je voor bewindvoering hebt gekozen?

Jeltje is 48 jaar, woont begeleid en werkt, via een dagbestedingstraject, bij een kinderboerderij. Ze verzorgt daar de dieren en werkt ook mee in de keuken en bij de kassa. Jeltje staat al jaren onder bewind bij… Lees verder

Wat is een reden om onder bewindvoering te komen?

Dat is de hoofdvraag die wij aan Manuela stelden. Manuela zocht hulp omdat zij ongeordend is en daardoor moeite heeft met het creëren van overzicht. Ze mist inzicht in de financiën, toeslagen en alle zaken die hierbij… Lees verder

Waardoor kun je in de schulden komen?

Trien is al vanaf 2012 een cliënt bij Aktiva. Zij heeft onze hulp gezocht omdat ze in een ernstige schuldensituatie terecht was gekomen en bij de gemeente geen oplossing vond. Inmiddels is Trien al jaren schuldenvrij. Door… Lees verder

Waardoor kun je in de financiële problemen komen?

‘Dit kan door het uitblijven van reacties of door sancties bij het niet betalen van de vaste lasten. Na drie maanden hoorde ik pas dat ik de woning uitgezet zou worden.’ Aldus Wytze zijn situatie. Wytze kwam… Lees verder

Wat kun je doen als je door de stress de financiën niet meer kunt beheren?

Melanie is al jaren een betrokken cliënt van Aktiva. Ook is zij actief op social media om iedereen die meer wil weten over bewindvoering te informeren en onduidelijkheden weg te nemen. Lees verder

Wat was voor jou de reden om hulp te zoeken?

Ondanks haar borderline problematiek, de uithuisplaatsing van de kinderen, bedreigingen en agressie van haar ex-partner weet ze zich staande te houden. Ze heeft heel wat meegemaakt in haar leven en heeft ondanks alles haar geluk kunnen vinden.… Lees verder

Laatste nieuws