Help mij

Wat zijn problematische schulden?

Problematische schulden zijn schulden die dermate ernstig zijn dat deze bepaalde problemen opleveren, zoals het niet meer in staat zijn om openstaande rekeningen te betalen waardoor nieuwe schulden ontstaan.

Als je naar verwachting de schulden niet binnen 3 jaar kunt terugbetalen, is er sprake van problematische schulden.

Oorzaken van problematische schulden

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van ernstige schulden, zoals:

 • Plotselinge grote onvoorziene uitgaven.
 • Verandering van leefpatroon of inkomen, bijvoorbeeld door een scheiding, ziekte of ontslag.

In Nederland zijn er meer dan een 500.000 huishoudens met problematische schulden (schulden van meer dan € 10.000,-). Het vormt een groeiend probleem in onze samenleving.

Gevolgen van problematische schulden

Het hebben van problematische schulden heeft ingrijpende gevolgen. Hierbij kun je denken aan gevolgen voor het huishouden, zoals:

 • Afsluitingen van gas, elektra of water
 • Beslagleggingen op inkomsten / toeslagen
 • Beslagleggingen op inboedel en/of opstal
 • Beslagleggingen op bankrekeningen
 • Boetes (CJIB, Wet Mulder / Verkeersovertredingen, etc.)
 • Fraudevorderingen
 • Huisuitzettingen
 • Hypotheekachterstanden
 • Terugvorderingen op teveel ontvangen inkomsten / toeslagen

Daarnaast veroorzaakt het hebben van problematische schulden vaak psychische en gezondheidsproblemen door stress, spanning en angst. Dit kan zelfs leiden tot een depressie en suïcidale gedachten.

Oplossingen bij problematische problemen

Als je te maken krijgt met problematische schulden, dan kun je bewindvoering aanvragen om hulp te krijgen. Een bewindvoerder draagt dan zorg voor je gehele financiële situatie en zorgt ervoor dat er geen nieuwe schulden gemaakt worden. Zo voert hij verschillende taken uit die bijdragen aan het stabiliseren van de financiële situatie.

Daarnaast kan de bewindvoerder je begeleiden naar een schuldhulpverleningstraject (Msnp) en je eventueel begeleiden bij het indienen van een verzoek om toelating tot de Wsnp (schuldsanering). Om in aanmerking te komen voor Wsnp moet je wel voldoen aan de voorwaarden voor toelating tot de Wsnp.

Beschermingsbewind van Aktiva

Heb jij problematische schulden en zoek je een gepaste oplossing? Dan kun je een afspraak maken voor het aanvragen van bewindvoering bij Aktiva via ons hulpformulier.

Twijfel je over jouw situatie? Ook dan kun je het formulier invullen. Onze medewerkers zullen dan telefonisch met jou bespreken of je in aanmerking komt voor beschermingsbewind.

Als de rechtbank het beschermingsbewind uitspreekt dan staat er in de beschikking: “Uit de stukken is voldoende aannemelijk geworden dat de rechthebbende als gevolg van verkwisting of het hebben van problematische schulden tijdelijk of duurzaam niet in staat is ten volle zijn / haar vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen.” Met deze uitspraak word je beschermd door een bewindvoerder die namens jou de financiën gaat beheren.


Problematische schulden

Het hebben van een betalingsachterstand, waardoor er financiële of zelfs lichamelijke en/of geestelijke problemen ontstaan

Geestelijke berperking

Een geestelijke beperking is een beperking in het intellectueel functioneren van iemand. Vaak gaat dit ook gepaard met beperkingen in de sociale (zelf)redzaamheid.

Lichamelijke beperking

Een lichamelijke beperking is een beperking aan een lichaamsdeel waardoor het handelen en/of bewegen gehinderd wordt.

Graag even persoonlijk contact?

Wilt u graag persoonlijk contact om samen met ons tot een juiste keuze te komen. Of wilt u uw situatie gratis en vrijblijvend aan ons voorleggen?

Mailen?

Wilt u uw situatie via de mail aan ons voorleggen?

Bellen?

Liever eerst telefonisch contact voordat u een afspraak maakt?

Veel gestelde vragen

Zit u met vragen over bewindvoering? Wellicht staat hier uw antwoord. Toch niet gevonden? Laat het ons weten.

Hoe kan ik bewindvoering aanvragen?

Zodra u ons hulpformulier invult, dan nemen wij binnen 24 werkuren contact met u op. Wij vullen dan samen met u alle formulieren in die nodig zijn voor de aanvraag van bewindvoering.

Hoe lang duurt bewindvoering

Bewindvoering wordt uitgevoerd om een bepaalde reden, bijvoorbeeld het hebben van problematische schulden of het hebben van een lichamelijke of geestelijke beperking. Zodra deze reden van bewind niet meer aanwezig is dan kunt u bij uw bewindvoerder of de rechter verzoeken om het bewind te laten opheffen.

Wat kost bewindvoering?

In veel gevallen wordt bewindvoering vergoedt door de gemeente. Mocht u niet voor vergoeding in aanmerking komen, omdat u bijvoorbeeld teveel inkomen heeft, dan moet u deze kosten zelf betalen. De hoogte van deze kosten vindt u op onze tarievenlijst.

Kan ik wijzigen van bewindvoerder

Als u geen vertrouwen meer heeft in uw bewindvoerder of de communicatie verloopt niet meer goed. Dan kunt u verzoeken om een andere bewindvoerder. Om te voorkomen dat hiervoor allemaal kosten gemaakt moet worden is het verstandig om eerst intern bij het kantoor te verzoeken om een ander contactpersoon. Mocht u toch besluiten om te wijzigen van kantoor dan hebben wij een voorbeeld brief die u kunt gebruiken om bijvoorbeeld naar ons over te stappen.

Plan een telefonisch adviesgesprek